Your Cart

Здравословно хранене: Защо е важно за бебетата и децата

Здравословното хранене е жизненоважно за всички хора, но е особено ключово за бебетата и децата в ранна възраст. Правилното хранене се счита за основата за здравословен начин на живот, силна имунна система и правилно физическо и ментално развитие. 

То помага на мъничетата да растат и да се развиват, а също така намалява риска от различни заболявания и здравословни проблеми. Тази статия ще обясни какво е здравословното хранене за децата и защо то е важно. Освен това, ще предложим съвети как да насърчите Вашите мъници да се хранят здравословно и да се забавляват в процеса.

Какво е здравословното хранене на децата?

Здравословното хранене на децата в основите си означава балансирана диета, която включва разнообразни храни от всички основни хранителни групи. Това могат да бъдат зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, протеинови храни и млечни продукти. Количеството и видът храна, от която се нуждаят децата, зависи изцяло от различни фактори, като тяхната възраст, пол и ниво на активност.

Но ако Вие сте готови да направите първите стъпки към здравословно хранене при децата, то може би се питате какво точно е добре да предоставите в менюто. 

Ето някои от най-ключовите групи храни, които се добре да осигурите на Вашите деца:

  • Плодове и зеленчуци – Плодовете и зеленчуците са богати на витамини, минерали и фибри, които са от съществено значение за доброто здраве. Препоръчително е да се уверите, че детето приема разнообразни цветни плодове и зеленчуци всеки ден.
  • Пълнозърнести храни – Пълнозърнестите храни също са богат източник на фибри, витамини и минерали, които подпомагат храносмилането и цялостното здраве. Например, не се колебайте да включите пълнозърнест хляб, тестени изделия, ориз и зърнени храни в диетата на детето.
  • Постни протеини – Постните протеини като риба, пилешко, пуешко, яйца и бобови растения осигуряват необходимите аминокиселини, нужни за растежа и развитието.
  • Млечни продукти – Млечните продукти като мляко, сирене и кисело мляко са отличен източник на калций, който е от съществено значение за здрави кости и зъби.
  • Здравословни мазнини – Здравословните мазнини като тези в ядките, семената, авокадото и зехтина помагат за поддържане на мозъчната функция и цялостното здраве.

Разбира се, при бебетата, не всички тези храни са подходящи. Желателно е да въвеждате нови храни в менюто на бебето в последователни темпове, спазвайки препоръките за захранване. 

Защо здравословното хранене е важно за бебетата?

Здравословното хранене при бебетата е от решаващо значение за техния растеж и развитие. Нека вникнем по-дълбоко във всички предимства на това да храните бебето си здравословно.

Здравословен растеж и развитие

Нека започнем от самото начало. През първите годинка или две от развитието на мъничето, здравословният начин на хранене е от жизнено значение. Хранителните вещества в кърмата или адаптираното мляко, заедно с разнообразието от богати на хранителни вещества твърди храни, са необходими за здравословното развитие на мозъка, растежа на костите и цялостния физически растеж.

Кърмата или адаптираното мляко осигурява всички хранителни вещества, от които се нуждае бебето през първите шест месеца от живота. След шест месеца твърдите храни се въвеждат постепенно чрез захранване, за да осигурят допълнителни хранителни вещества и енергия за поддържане на здравословен растеж.

Силна имунна система

Здравословната диета може да помогне за укрепване на имунната система на бебето, което е от съществено значение за борбата с инфекциите и болестите. Тук също си струва да отбележим, че кърмата съдържа антитела, които помагат за предпазване от инфекции, докато различни храни осигуряват витамините и минералите, необходими за силна имунна система.

Например, витамин С, намиращ се в плодовете и зеленчуците, помага за засилване на имунната система чрез насърчаване на производството на бели кръвни клетки. Цинкът, съдържащ се в месото, домашните птици и боба, е от съществено значение за развитието и функционирането на имунните клетки.

Подобрено когнитивно развитие

Здравословната диета може да подпомогне също така и на когнитивното развитие на бебето, включително памет, внимание и умения за решаване на проблеми. Кърмата или адаптираното мляко осигурява незаменими мастни киселини, които са необходими за развитието на мозъка. Доказано е, че DHA, омега-3 мастна киселина, открита в кърмата, подобрява когнитивното развитие на бебетата.

Освен това диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, осигурява антиоксиданти, които предпазват мозъчните клетки от увреждане и допълнително допринасят за когнитивното развитие.

Намален риск от хронични заболявания

Здравословната диета в ранна детска възраст може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания по-късно в живота, като затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания. Кърменето е свързано с намален риск от затлъстяване в детска и зряла възраст, докато диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, е свързана с намален риск от сърдечни заболявания и диабет.

Насърчаването на здравословни хранителни навици още докато мъничето опознава храните може да помогне за установяване на здравословен начин на живот, който може да продължи и в зряла възраст.

Подобрено храносмилане

Здравословната диета може да помогне за насърчаване на здравословното храносмилане и да намали риска от храносмилателни проблеми като запек. Кърмата или адаптираното мляко съдържат пребиотици и пробиотици, които помагат за насърчаване на здрави чревни бактерии и подпомагат храносмилането.

Освен това, въвеждането на разнообразие от твърди храни, включително плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да осигури фибри и да насърчи редовното движение на червата.

Как да направим здравословното хранене забавно и приятно

Да предположим, че вече сте убедени, че правилният подход към здравословен растеж е здравословното хранене при бебетата. Но как можете да превърнете този процес в интересен и забавен за мъничетата?

Докато мъничето е съвсем малко е нормално то да се довери изцяло на Вашата преценка. Но с напредването на възрастта, когато детето започне да се храни само, може да се окаже, че предпочитанията му за храна не спадат в категорията “здравословно”.

Какво можете да направите в такъв случай?

Ето няколко предложение:

  • Бъдете пример – Децата учат, като наблюдават своите родители или лицата, които се грижат за тях. Направете здравословното хранене приоритет във Вашето домакинство и е по-вероятно детето Ви да последва примера Ви.
  • Включете детето си в планирането и приготвянето на хранене – Позволете на детето да помогне с планирането и приготвянето на хранене. Това може да помогне за увеличаване на интереса към здравословни храни и да направи времето за хранене по-приятно.
  • Предложете забавни и атрактивни съдове за хранене – Един от най-сигурните начини да грабнете детското внимание и да направите храненето забавно е чрез атрактивен детски комплект за хранене. Съществуват най-различни цветни предложения, от които можете да изберете.
  • Предлагайте разнообразие от храни – Въведете разнообразие от здравословни храни в диетата на мъничето, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини.
  • Бъдете търпеливи – Вероятно е да се наложи децата да опитат нова храна няколко пъти, преди да им хареса. Бъдете търпеливи и продължавайте да предлагате здравословни варианти.

Надяваме се, че информацията в тази статия ще Ви помогне да направите първите крачки към здравословно хранене при децата. Следете внимателно предпочитанията на мъничето и не се отказвайте от това да го запознаете с различни здравословни храни. 

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0