Your Cart

Какво да правим ако детето ни отказва да се храни?

Много родители рано или късно се сблъскват с един популярен проблем – детето не иска да се храни. Понякога, това настъпва постепенно, с отказ на определени храни, а в други случаи, нежеланието за хранене е константно и се отнася към всичко, което предложите. 

Ако Вие сте срещали тези затруднения, тази статия ще Ви даде идеи относно това как можете да се справите. 

Защо детето не иска да яде?

Преди да разгледаме някои начини, по които можем да стимулираме мъничетата да се хранят, е важно да разберем причините за техния отказ. Дали става въпрос за злояди деца или други фактори се крият в основата на проблема?

Ако детето Ви отказва да яде, на първо място е важно да се изключат всички основни медицински състояния, които биха могли да повлияят на апетита му. Ако няма основни медицински проблеми, то тогава е нужно да вникнете в дълбочина в причините, които пораждат нежеланието за хранене. Някои често срещани причини за отказ на храна при децата включват:

  • Придирчивост към храненето или хранителна неофобия (страх от нови храни)
  • Прекалено рестриктивни или строги режими на хранене
  • Отрицателни асоциации с определени храни или часове на хранене
  • Стрес или безпокойство

Ако сте забелязали, че детето Ви яде все по-малко неща или тотално отказва да се храни, не се отчайвайте. Има няколко стратегии, които могат да Ви помогнат да насърчите мъничето си да яде.

Как да накараме детето да се храни?

Ако вече сте наясно с причините за липса на апетит или нежелание за хапване на определени храни, то вероятно следващият Ви въпрос е “как да накараме детето да яде?”. 

В следващите параграфи ще откриете няколко предложения. 

Разнообразете храните

Едно от предложенията ни е да започнете да предлагате разнообразни храни на детето, включително такива, които знаете, че харесва, но и някои нови попадения. 

Като предоставяте разнообразни храни, можете да помогнете на детето си да се научи да се наслаждава на нови храни и да разшири своите вкусови предпочитания. Това може да стане, като предлагате смес от плодове, зеленчуци, протеини, зърнени храни и млечни продукти на всяко хранене. Избягвайте да ограничавате избора им твърде много, тъй като това може да засили негативното отношение към нови храни.

Превърнете времето за хранене в приятно преживяване

Друг метод, който можете да опитате, е да направите така, че времето за хранене да се превърне в едно страхотно изживяване за детето. Храненето трябва да бъде положително преживяване за Вашето дете. Избягвайте да бързате или да внасяте стрес в процеса. Насърчавайте приятния разговор и позволете на детето си да се храни със собствено темпо.

Един чудесен начин да направите храненето приятно и вълнуващо е като предложите атрактивни и интересни съдове за хранене. По този начин ще привлечете вниманието на детето и ще по поощрите да комбинира храненето със забавлението. Например, съществува богато разнообразие от бамбукови съдове за хранене, които са в различни цветове и форми. Много деца приемат такъв тип съдове като играчки и съответно асоциират храненето с игра. По този начин преживяването не е свързано с напрежение, а напротив – мъничетата нямат търпение да се позабавляват докато набавят нужните вещества от храната.

Включете детето в приготвянето на хранене

Също така, можете да създадете навик да насърчавате детето си да участва в планирането и приготвянето на менюто. Включването на детето в планирането и приготвянето на хранене може да му помогне да се почувства по-заинтересовано от храните, които яде. Не е необходимо да правите нещо специално. Достатъчно е единствено да им позволите да изберат кой зеленчук да хапнат за вечеря или да ги накарате да Ви помогнат да подредите масата.

По този начин, Вие също така позволявате на детето да се почувства като възрастен и да се наслади на факта, че му се доверявате за помощ.

Избягвайте да използвате храната като награда или наказание

Понякога, нежеланието за хранене произлиза от това, че храната е използвана като наказание или награда, след извършване на определени дейности. Храната не трябва да се използва като награда за добро поведение или наказание за лошо поведение. Това може да създаде негативни асоциации с храната и да направи храненето стресиращо за Вашето дете. Силно препоръчително е да се избягват тези техники за поощряване.

Постепенно включвайте нови храни към менюто

Ако искате да включите нови храни в детското меню, уверете се, че правите това постепенно, като използвате позитивен и ненасилствен подход. Постепенното излагане на нови храни е важно за децата, но е особено ключово за тези, които са придирчиви към храната. Това може да стане чрез въвеждане на нови храни в малки количества и по приятен за детето начин. Например, позволете на детето първо да докосне, помирише или оближе храната, преди да отхапе. 

Постоянното предлагане на нови храни, дори и да не са изядени първоначално, може да помогне на детето да се научи да опитва и харесва нови храни с течение на времето.

Консултация с педиатър

Ако отказът на Вашето дете да яде продължава, може да е полезно да се консултирате с педиатър, регистриран диетолог или хранителен терапевт за допълнителна оценка и насоки.

Имайте предвид, че всяко дете е различно и апетитът му може да се променя често. Нормално е децата да преминават през фази на придирчивост или отказ на определени храни. Но ако не успявате да се справите с проблема и сте загрижени за растежа и развитието на мъничето, то в такъв случай е да се консултирате с педиатър или друг специалист, който може да Ви посъветва и помогне.

 Професионалното наблюдение също така ще Ви даде отговори на въпроси, като например дали липсата на определени храни в менюто на детето е изключително опасно или не представлява заплаха за развитието. 

Надявам се, че тези идеи и насоки ще Ви помогнат да разберете малко повече за казуса “злояди деца”. Следвайки насоките и препоръките от тази статия, Вие можете да направите първите стъпки в избягването на проблема с липсата на желание за хранене. Не забравяйте да разгледате нашите предложения за интересни и забавни бамбукови съдове за хранене, които могат да засилят сравнително интереса към различни храни. 

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0